Daha önce hiç Kanada’ya seyahat etmediyseniz, yanınıza neler getirmeniz gerektiğini tahmin edemeyebilirsiniz. Valizinizde limitli yer olduğundan, Kanada’ya giderken neler getirmeniz gerektiğini önceden düşünmeye başlamalısınız. Kanada valizi hazırlarken koymanızı tavsiye ettiğimiz önemli parçaları listeledik.
Türkiye’de Kanada doları (CAD) bankalardan ve döviz bürolarından sipariş ile istenir. Genellikle istediğiniz CAD’ın bankaya gelmesi 3-7 iş günü sürer. Bu bekleme süresi nedeniyle erken plan yapmayı veya Amerikan doları (USD) almayı tercih edebilirsiniz.
USD ile ilgili önemli not: Kanada’da USD’yi yalnızca belirli mağazalar kabul eder. Kanada’ya geldiğinizde USD’yi tekrar CAD’a çevirmek işlem ücretleri nedeniyle size bir miktar kaybettirmiş olur. Size tavsiyemiz, Kanada valizi hazirlarken önceden plan yapıp bankanızdan az bir miktar CAD sipariş etmeniz. Bu şekilde, ülkeye giriş yaptığınızda döviz bürosu bulmak konusunda endişelenmenize de gerek kalmayacak.
Yanınızda az miktarda TL bulunması da her zaman iyi olacaktır. Türkiye’de havaalanında yiyecek satın almak için kullanabilirsiniz. Ancak, kredi kartınız varsa herhangi nakit taşımanıza gerek olmaz.
Sınır Girişi ile İlgili Önemli Not: Sınırı her geçtiğinizde, sahip olduğunuz 10.000 CAD ve üzeri değerdeki eşyaları ve parayı beyan etmeniz gerekiyor.
Türkiye’den Kanada elektrik prizleri ile uyumlu bir seyahat adaptörü satın almayı unutmayın. Uzun bir uçuştan sonra Kanada’da uygun adaptörü bulmaya çalışmak yerine yeni apartmanınıza yerleşmeye odaklanmak isteyebilirsiniz. Özellikle telefon ve laptopunuzu şarj etmeniz gerektiğinde bir adaptör getirdiğiniz için kendinize teşekkür edeceksiniz! Yanınızda mutlaka en az 2 adaptör getirin.
Havaalanında genellikle ücretsiz Wi-Fi’ye bağlanabileceğinız için aslında Türkiye’den alınmış sim kartınızı kullanmanıza gerek yok. Hatta kapatmanızı tavsiye ederiz. Kanada’ya geldiğinizde yeni bir sim kartı alabilirsiniz.
SIM kart alabileceğiniz popüler telefon şirketleri
Partnerimiz PhoneBox‘un yurtdışından gelen öğrenciler için bir kampanyası var. Internetten alacağınız SIM kartlar Türkiye’ye veya herhangi bir GEC rezidansına gönderilebiliyor. Böylelikle Kanada’ya girdiğinizde telefonunuzu kolaylıkla kullanabilirsiniz. Telefon planları aylık 35 CAD’dan başlıyor. Kanada adresinize SIM Kart sipariş etmek için tıklayın.
Bakım ürünlerini küçük boyutlarda paketlemek her zaman iyi bir fikir. Kanada’ya gelirken büyük boyutlarda şişeler getirmeyin.
Uzun bir uçuştan sonra Kanada’ya geldiğinizde yapmak isteyeceğiniz ilk şey sıcak bir duş almak olacaktır. Valizinize küçük bir şişe şampuan, saç kremi ve sabun koyun. Diş macunu ve diş fırçası getirin. Birkaç gün bu ürünler işinize görecektir ve yerleştikten sonra herhangibir marketten büyük şişeler halinde ürünlerinizi alabilirsiniz. Ek olarak, valizinizde havlu getirmeniz de iyi bir fikir olabilir.
Bazı ürünler Türkiye’ye kıyasla Kanada’da daha paha veya bulması zor olabilir. Eğer valizinizde yer varsa eşyaları yanınızda getirebilirsiniz. , böylece Kanada’da beklediğinizden daha fazla harcama yapmak zorunda kalmazsınız.
Kanada’da birkaç Türk marketi olmasına rağmen, ürünler TL ile satılmadığından fiyatlar farklılık gösterebilir. Kanada’da Türk Marketi fiyatları için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Türk kültürüne özgü sevdiğimiz ürünlerin çoğunu buradaki marketlerde bulmak mümkün. Fakat burada kazanılan maaşa göre normal olsa da Türkiye’deki fiyatlarla farklılık gösteriyor ve seçenekler biraz daha az olabiliyor.
Türkiye’den getirmek isteyebileceğiniz ürünler:
Kanada’nın neresine giderseniz gidin bu listedeki eşyaları almanızı tavsiye ediyoruz. Vancouver için daha az kazak, Toronto için biraz daha fazla seçenek tercih edebilirsiniz.
Daha önceden yaşadığınız ve tekrarlaması mümkün bir rahatsızlığınız varsa, Kanada’ya tıbbi malzeme getirmek isteyebilirsiniz. Kas ve kemik yaralanmaları için destekleyici ürünler Kanada’da daha pahalı.
Kanada’ya getirmek isteyebileceğiniz tıbbi malzemeler:
İlaçlar
Kanada’da öğrenci iseniz MSP (Medical Services Plan) sayesinde herhangi bir doktora rahatlıkla gidebilirsiniz. Yine çalışma izni ile MSP kaydı açabilirsiniz ve sorun yaşamazsınız. Fakat ziyaretçi iseniz sağlık hizmetleri daha pahalı olacaktır. Ziyaretçiler sağlık hizmeti görebilmek için seyahat sigortası yaptırmayı tercih etmelidir.
Bu nedenle, doktorunuzun yazdığı ilaçları ve reçeteleri mutlaka yanınızda getirin. Kanada’da MSP kartınızı alana ve bir aile hekimi bulana kadar en az 2-3 aylık ilaçlarınızı getirebilirseniz bir süre rahat edersiniz.
Hangi ilaçları getirmeliyim?
İbuprofen, advil, herhangi bir öksürük ilacı, vicks, voltaren vb. gibi ilaçları burada bulabilirsiniz. Fakat, doktorlar antibiyotik yazmayı tercih etmediğinden birkaç paket antibiyotik ve düzenli kullanmanız gereken ilaçları getirmeyi de tercih edebilirsiniz.
Türkiye’de sürüş deneyiminiz (ehliyetiniz) varsa, kayıtlarınızı Kanada’ya getirmelisiniz. Arabanızı uluslararası bir ehliyetle (Türk ehliyetiyle) sigortalatmak Kanada’da çok pahalı. En kısa zamanda bir Kanada ehliyeti alıp, kayıtlarınızı ICBC’ye göndermek, araba sigortanız için ödemeniz gereken tutarı azaltacaktır.
Türkiye Vatandaşları Kanada Ehliyeti Nasıl Alabilir?
ICBC tarafından kabul edilen aşağıdaki belgeleri alabilirsiniz:
ICBC websitesi üzerinden ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.
Vancouver Public Library’nin geniş bir koleksiyonu olsa da Türkçe kitaplar bulunmuyor. Bu nedenle yanınızda sevdiğiniz kitapları getirebilirsiniz.
Ücretsiz bir kütüphane üyeliği yaptırmadığınız sürece, kitap satın almak Kanada’da oldukça pahalı. Romanlar genellikle 30 CAD dan başlıyor. Türk yazarların kitaplarını okumaktan hoşlanıyorsanız, yanınızda getirmek isteyebilirsiniz.
Kanada yolculuğunuz için heyecanlı olmalısınız! İpuçlarımızın ve püf noktalarımızın yeni ortamınıza alışırken gelirken hazirladiginiz Kanada valizi nin size biraz para ve zaman kazandıracağını umuyoruz.